Success story

Thanks for sharing: in 1 jaar een groeikapitaal van 5 miljoen voor Neleman Organic Vineyards

Het eerste zaadje

In de zomer van 2019 haalt Neleman met crowdfunding in krap 2 uur tijd maar liefst een half miljoen euro op. Zoveel animo, dat zet Derrick Neleman aan het denken. Het gaat om een lening van 4% rente in geld en 2,5% rente in wijn met een looptijd van 5 jaar. 309 mensen investeren. En wat blijkt, de meesten zijn klanten: stuk voor stuk enorm betrokken bij het duurzame wijnmerk. Derrick Neleman is overdonderd. En het eerste zaadje is geplant: je kunt je bedrijf delen met klanten.

Foto Neleman Organic Vineyards

Naked Wines

Derrick gaat op zoek naar meer voorbeelden van alternatieve geldstromen in wijn. Hij maakt kennis met Naked Wines, een merk dat ambachtelijke wijnen belooft voor supermarktprijzen. Naked Wines heeft 350.000 leden: de Naked Angels. Elke maand betalen die £ 25 vooruit aan de wine piggy bank. Dat geld gaat naar hun persoonlijke account en daarmee kunnen de Angels wijn kopen met extreme korting. Superinteressant inderdaad. Maar in Nederland heb je voor zoiets een banklicentie nodig: dat is kostbaar én complex.

Aandelen voor groeikapitaal

In 2020 roept het platform De Ondernemer Derrick Neleman uit tot meest inspirerende ondernemer van het jaar. Reden voor journalist Alex Ruitenberg van het FD om Derrick te vragen of hij een paar dagen mee mag naar het wijnhuis van Neleman, in het Spaanse Valencia. Ze raken niet uitgepraat. En Derrick volgt het advies op van een oude vriend: deel je droom en sta versteld van wat er gebeurt. Hij vertelt Alex dat hij zijn bedrijf wil delen met klanten, maar niet weet hoe hij dat kan aanpakken. Alex schrijft over Derricks droom en na publicatie in het FD staat de telefoon roodgloeiend. Derrick krijgt geweldige tips. Eén telefoontje gaat over sharefunding. Iets waar Derrick, zoals zo veel ondernemers, nog niet van heeft gehoord. Het idee om aandelen te ruilen voor groeikapitaal, spreekt hem meteen aan.

Leren van Brewdog

Omdat er in Nederland nog geen grote succesvoorbeelden zijn in sharefunding gaat Derrick op onderzoek uit. Hij komt uit bij het Engelse Brewdog, een biermaker die via een vorm als sharefunding in 10 jaar meer dan 200.000 aandeelhouders aan zich weet te binden en uitgroeit tot een megabedrijf. Derrick gaat zelf aan de slag met sharefunding. Het is pionieren. Want er zijn nog maar weinig bedrijven die op die manier een serieus kapitaal hebben opgehaald. Neleman heeft werkmaatschappijen in Nederland én Spanje en dat maakt het proces en de structuur er niet makkelijker op. Uiteindelijk wordt alles ondergebracht in een coöperatie waaronder álle werkmaatschappijen vallen. Net als de merkrechten. Want Derrick vindt het belangrijk dat mensen meedelen in het hele bedrijf: van wijngaarden en wijnhuis tot en met webwinkels, winkels en merkrechten.

Op naar de volgende ronde

Net voor de kerst in 2020 gaat de eerste ronde live via Nederlands eerste sharefundingplatform Eyevestor. In een paar dagen wordt er 1 miljoen euro opgehaald en is Neleman 938 aandeelhouders rijker. Met het geld van ronde 1 wordt vreemd vermogen afgelost en omgezet naar eigen vermogen. Ronde 2 is ook een succes en dit keer wordt er geïnvesteerd in groei, de aankoop van wijngaarden en de verbouwing van het wijnhuis. Binnen 12 maanden is er 5 miljoen gefund: Neleman is 3.000 aandeelhouders rijker.
Deze groep zorgt inmiddels voor 21% van de aankopen in de Neleman webshop en winkels. En het is dankzij hun investering dat de wijnen van Neleman nu in 740 filialen van Jumbo liggen.

.

“Sharefunding heeft ons enorm geholpen met onze groei. We verkopen onze biologische wijnen nu in maar liefst 30 landen. Met een traditionele manier van financiering was dat nooit gelukt. Wat een vrijheid geeft het om te werken met eigen vermogen in plaats van schuld. En hoe tof is het dat we met inmiddels 4.000 mede-eigenaren onze missie waarmaken." Derrick Neleman, Neleman Organic Vineyards

De cijfers

  1. Aantal sharefundingrondes tot nu toe: 5
  2. Kapitaal opgehaald: 8 miljoen euro
  3. Aantal aandeelhouders: ± 4.400
  4. Stijging waarde bedrijf: van 10 naar 32 miljoen
  5. Website: www.neleman.org

Is sharefunding wat voor jou?
Doe de test

Delen is vermenigvuldigen

Er zijn heel veel ondernemers die de mogelijkheid van sharefunding nog niet kennen. Dat is jammer. Ken jij meer ondernemers met groene en duurzame ambitie? Laat ze kennismaken met sharefunding en deel de test. Dank je wel!

Broccoli

Don't want to miss out on any investments?

Sign up for our newsletter!

WhatsApp